Reklama
 
Blog | Petr Sláma

Tajná volba: zabouchnout dveře a zhasnout

Veřejné hlasování se podle ODS prokázalo jako nedůstojné pro volbu prezidenta republiky. I někteří další poslanci si stěžovali na neúnosné napětí ve Španělském sále po celé dva dny volby. Tři z nich toto napětí zdravotně neustáli. No a co? Je to argument pro to, aby ta příští byla opět tajná? Nebo je to, jako když v noci náhle rozsvítíme ve špajzu a před očima nám s pištěním mizí do škvír v rohu místnosti načapané myši? Zabouchnout dveře a opět zhasnout?

Když prezident Klaus naoko unaveně opakuje: „prosímvás to už tu bylo, nevracejme se před rok 89, nechtějme zase demosntrativní volby delegátů Národní fronty“, prostě mlží. Tajné hlasování je samozřejmě nezadatelným právem občana-voliče při volbách. Má jej chránit před zvůlí mocných. Tajné hlasování zvolených zákonodárců však namísto toho chrání zákonodárce před kontrolou těch, kterým jsou za svůj mandát zodpovědni. Nedůstojné scény vyplynuly z momentu překvapení a jasně ukazují, že tajné hlasování zákonodárců je v rozporu s intencí zastupitelské demokracie a už dávno mělo být opuštěno.

Veřejné hlasování při prvním kole voleb má několik zajímavých aspektů. Zaprvé, mnohem více v něm mohli ztratit poslanci sněmovny. Ti jsou totiž na kandidátky vybíráni stranickými grémii. Neposlušností těmto grémiím mohou napříště z kandidátky vypadnout. Přesto to byla poslanecká sněmovna, kdo prosazoval veřejnou volbu. Druhým pozoruhodným aspektem bylo chování lidovců. Hlasování prozradilo jejich názorovou rozeklanost. Jako jediná strana nehlasovali jednotně. Nahlašovali to dopředu a veřejná volba je proto nemohla zaskočit. Bez povšimnutí by neměl zůstat ani postoj předsedy lidovců Jiřího Čunka. Těch řečí, když bylo pro nedostatek důkazů zastaveno jeho trestaní stíhání! Prý jde o dárek ODS výměnou za hlas lidovců pro Klause! Nyní tedy připomeňme: Čunek třikrát hlasoval pro Jana Švejnara.

Reklama